HAKKARİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Masalsı Güzellikteki Hakkari Doğası

Jeolojik özelliklerine bakıldığında Arabistan ve Avrasya Levhası ile Anadolu Levhalarının tektonik hareketlerinin ürünü eşsiz bir coğrafyadır Hakkâri. Türkiye’nin güneydoğusunda, Zap Vadisi'nin güney yamacına kurulmuş, İran ve Irak ülkelerine komşu, tarihî geçmişi, kültürel zenginliği ve turizm potansiyeliyle ülkemizin doğuya açılan gizemli kapısı.
Doğu-Batı yönünde uzanan, Güneydoğu Torosların devamı olan yüksek sıradağlar, burada en zirve noktaya ulaşmaktadır. Zirvelerinde geceleri Ay ve yıldızları izlemek size eşsiz bir deneyim fırsatı sunmaktadır. Dört yanı tabiatın koruyucusu dağlarla çevrili bu nadide yeryüzü parçası, içinde derin vadileri, gölleri, şelaleleri, endemik türleri, bitki ve hayvan çeşitliliğini saklıyor. Bugün hâlâ gizemini ve büyüsünü koruyan bu coğrafyanın adıdır; Hakkâri.

Haşmetli dağların adeta kol kola verdiği, göğe komşu zirvelere sahip, şehri diğer bütün dünya şehirlerden ayıran, yeryüzü şekillerinin nerdeyse bütününü kaplayan dağları. Dağcıların hayranlık duyduğu, 4168 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin ikinci en yüksek zirvesi Reşko (Uludoruk) Zirvesi’yle Çankırı Müzesi Zap Vadisi 8 beraber, 3000 metrenin üstünde yer alan Cilo Buzul Dağı, Mor Dağ, Karadağ, Sat Dağı ve Sümbül Dağı, bu mucizevi şehirde bulunuyor. Karadağ’ın eteğindeki Berçelan Yaylası ve Cilo-Sat Dağlarının zirvelerinin gölgesindeki Mergan Yaylası, kapılarını 20 bin yıllık buzulların gizemine açıyor. Yüksek rakımlı yaylalar, gece karanlığında yerini gökyüzündeki yıldız şölenine, sessizliğini de yaban hayvanlarının seslerine terk ediyor. Dağların arasında oluşmuş Nehil, Avarobaşin, Hacıbey ve Şemdinli vadileri, her biri diğerinden farklı karakterdeki akarsulara yataklık ediyor. Havaril Dağlarının güney yamaçlarından başlayarak Irak topraklarına doğal bir koridor açan Zap Vadisi ise, Türkiye içinde 189 km uzunluğa sahip Büyük Zap Suyunun yatağı konumundadır. Türkülere ve destanlara konu olmuş Zap Suyu, yağmur, kar ve buzul sularıyla beslenip, Irak topraklarında Dicle Nehri ile buluşuyor.
Dört mevsim doğanın güzelliklerine şahitlik ettiğimiz şehirde, dağlar zirvelerinde birbirinden güzel gölleri de saklamaktadır. Göğe ayna gibi olan bu göllerin en görkemlileri, kampçıların ve doğa festivallerinin adresi olan, 3000 metre rakımın üzerinde oluşan irili ufaklıCilo-Sat gölleridir.

Yerküreyi delercesine oluşan derin vadilerin arası ise adeta bir botanik bahçesi. Asmin, sümbül, sosin ve nergiz çiçeklerini barındıran zengin flora ve fauna, yeni bitki türlerinin Berçelan Yaylası Çankırı Müzesi 9 keşfine de olanak sağlıyor. Eşine az rastlanır, çok özel bitki türlerinin yetiştiği Hakkâri, tevazu ve sadeliğin timsali Ters Laleler’in de anavatanıdır. Cadde ve sokakları süsleyen Ters Laleler, Hakkâri kadar Anadolu’nun da simgesi olarak görülebilmektedir.

Tabiat ile baş başa eşsiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız, Hakkari’de birbirinden renkli ve çeşitli birçok rotaya yönünüzü çevirebilirsiniz.
Berçelan Yaylasında yürüyüş yapabilir, tarihi Koçanis Kilisesi’ni gezebilir, Lis ve Seyithan Gölleri’nin buz gibi suyunda yüzebilirsiniz.
Dünyada el değmemiş sayılı coğrafyalardan Cilo Sat Dağları Millî Parkı’na mutlaka uğramalısınız. Millî Park’ın bir yanını Cilo Sat Göller yöresi bir yanını da Cennet Cehennem Vadisi çevrelemektedir. Cennet ve Cehennem Vadisinde Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi Reşko Zirvesi (4168 m.) gölgesinde, yirmi bin yıllık buzullar ve Avaspi Suyu eşliğinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yürüyüş süresince doğa çeşitliliğine, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliğine şahit olacaksınız. Ayrıca yürüyüş güzergahında bulunan rotalarda köyleri ve yaylaları gezebilir, tabiatın ve kültürel zenginliğin tadını çıkarabilirsiniz. Keyifli bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız 3400 rakımlı Cilo Sat Göllerini tercih edebilir, kar kütleleri Bayramören Merga Bütan Kayak Merkezi Çankırı Kayak Merkezi Ters Lale 10 ve rengârenk çiçeklerle bezenmiş dağlarda kartpostal tadında fotoğraflar çekebilirsiniz.

Van sınırında bulunan Pamukkale’yi andıran Akçalı Travertenleri’ni gezebilirsiniz.
Doğanın âdeta dile geldiği Kaval Şelalesi, Ağaçdibi Şelalesi, Ore Şelalesi, Durankaya Şelalesi, Cilo Sat Şelaleleri şehrin doğal güzelliklerinden yalnızca birkaçıdır. Yazın serin havası ve soğuk sularıyla misafirlerini güzelliğine hayran bırakan Şelaleler, kışın hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ortaya çıkan buz sarkıtlarıyla, eşi benzeri bulunmayan manzaralara imzasını atmaktadır.
Yılın büyük bir bölümünde karlara bürünen ve şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Mergabütan Kayak Merkezi, 2600 metre rakımıyla kış sporları için çok uygun bir lokasyondur. Hakkâri dağlarını kaplayan beyaz örtünün manzarası eşliğinde Mergabütan’da kayak ve snowboard yapabilir, muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Zap Suyu eşliğinde bisiklet turu yapabilir, vadi boyunca dağ manzaralarını, kuş ve bitki çeşitliliğini, köy yaşamını gözlemleyebilir, Zap Suyu’nda rafting yapabilirsiniz.