Bilimsel olarak "reun ribes" olarak adlandırılan ve kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olan uçkun bitkisi İlimizde düzenlenen festivalle tanıtıldı.
Valiliğimiz tarafından Bağışlı Köyü’nde düzenlenen 2. Hakkâri Uçkun Festivali’ne Valimiz Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK, eşleri Sayın Dr. Funda TOPRAK Hanımefendi, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa BALIK, Vali Yardımcısı Bekir ABACI, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi KORKMAZ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman KIZILBAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris AĞACANOĞLU, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit GÜLDAL, Hakkâri Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Ayhan TUNÇ, Hakkârili Türk Halk Müziği sanatçısı Aydın AYDIN ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Hakkâri-Van karayolu üzerinde bulunan Yeni Köprü Jandarma Karakolu önünde Türk Halk Müziği sanatçısı Aydın AYDIN, köylüler ve öğrenciler tarafından çiçekle karşılanan Valimiz Sayın TOPRAK, festival öncesi Yeni Köprü mevkiindeki bölgeye çıkarak burada doğal ortamda yetişen uçkunları yerinde inceledi.
Daha sonra uçkun bitkisi hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Valimiz Sayın TOPRAK, vatandaşlara mesaj vererek uçkun bitkisinin kökünden koparılmaması gerektiğini söyledi.
Valimiz Sayın TOPRAK, "Hakkâri’den olsun diğer bölgelerden olsun vatandaşlardan ricamız bunları kökünden koparmamalarıdır. Bir alanda uçkun bulunduğu zaman bunun tamamını değil yüzde 20’lik kısmı toplansın. Aksi takdirde hızlı bir azalma oluyor ve bu bitkiyi maalesef azaltabiliriz. Zaman içinde yokta olabilir. Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Ülkemizin her köşesindeki vatandaşlarımızı bu çok faydalı olan bitkiye yönelmelerini ve tüketmelerini tavsiye ediyorum. Hakkâri’ye gelirlerse de zaten misafirimiz olurlar. İstedikleri kadar ikram edebiliriz" şeklinde konuştu.
Ardından festivalin düzenlendiği Bağışlı Köyü’ne geçen Valimiz Sayın TOPRAK, burada köylüler tarafından coşkuyla karşılandı.
Festival, sanatçı Aydın AYDIN tarafından protokol üyeleri ve davetlilere uçkun ikram edilmesiyle başladı.
Daha sonra festivalde bir konuşma yapan Valimiz Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK, Türk Halk Müziği sanatçısı Aydın AYDIN’ın gayretli çabaları ve teşvikleriyle geçen sene başlattıkları ve bu sene biraz daha geliştirdikleri festivalle uçkun bitkisine dikkat çekmek ve onun faydaları üzerine bir farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
Valimiz Sayın TOPRAK, şunları kaydetti:
"Lezzetli olan uçkun bitkisi Mayıs-Haziran aylarında karların erimesinden sonra kendiliğinden doğada yetişen ve tozlaşma yoluyla yani rüzgârın etkisiyle tohumlarının saçılıp o şekilde çoğalan bir bitki. Bu doğal olarak çoğaldığı için bu toplayan vatandaşlarımızın bunu kökünden sökmemeleri gerekiyor. Aynı zamanda bunun büyük kısmına da ellenmemesi gerekiyor. Çünkü orada kalsın ki üzerindeki çiçeklerden tozlaşma yoluyla tekrar üresin. Kökünden koparmamak gerekiyor. Öyle olduğu zaman azalıyor. Yani altın yumurtlayan tavuğu kesmemek gibi bir şey. Onun için vatandaşlarımız mutlaka bunun bilincindedirler. Ben yine duyarlı olmalarını rica ediyorum kendilerinden."
Uçkun bitkisinin faydalarının saymakla bitmediğini ifade eden Valimiz Sayın TOPRAK, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Öncelikle insanlara büyük rahatsızlık veren kan şekerini düzenliyor. Düzenli kullanıldığı zaman buna engel olabiliyor. Aynı şekilde tansiyon ve sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklara iyi geliyor. Bunun yanında bir vitamin deposu diyebileceğimiz bir bitki. İçerisinde A vitamini, C vitamini, B1, B2 vitamini, E vitamini, K vitamini diyebileceğimiz vitaminleri taşıyor. Aynı zamanda cilde uygulandığı zaman ciltteki o lekelerin ortadan kaybolmasına da faydalı oluyor. Yani nerden baksak şifa fışkıran bir bitki. Tabi bu Hakkâri’mizin güzel coğrafyası, güzel toprakları bu görüntüsünün güzelliklerinin yanı sıra bize böyle şifalı bitkilerde sunuyor. Allah’a şükrediyoruz bundan dolayı. Uçkun bitkisi bol bol bu bölgelerde tüketiliyor. Fakat son yıllarda ülkemizin bütün bölgelerinde de hızla bir yaygınlaşma yaşandığını görüyoruz. Bu bitki yaylalarda bin ile üç bin metre arasında yetişebiliyor ve toprak özelliğinden de daha çok doğu vilayetlerimizde rastlanıyor. Vatandaşlarımızdan büyük bir talep var. Bence bu çok yerinde bir talep. Bunun tüketilmesi gerekiyor. Oldukça lezzetli olan uçkun bitkisi kivi meyvesinin tadını andırıyor. Bölgemizde de meyve olarak sınıflandırılıyor ve meyve olarak kabul ediliyor. Kuzukulağı familyasından. İşte biz bunun faydalarına, toplanma aşamasındaki yanlışlıklara ve gelecekte bunların azalmamasına dikkat çekmek amacıyla bu festivali bugün burada icra ediyoruz. Tabi bunun yanında siz vatandaşlarımızla, çocuklarımızla, öğrencilerimizle, birbirinden güzel eserleri burada canlandıran folklorcu ve müzisyen arkadaşlarımızla beraber olmak bizim için hepsinden daha önemli bir keyif. İnşallah bundan sonrada huzur ortamının günden güne yayıldığı, insanlarımızın yüzünde gülücüklerin daha fazla görüldüğü ülkemizin her köşesinden gelen vatandaşlarımızın önce coğrafyasına vurulup sizlerle tanıştıktan sonra Hakkârililere karşı büyük sevgi duygusu oluşan bu güzide İlimizin adını inşallah bu gibi festivaller, sosyal ve kültürel etkinliklerle Türkiye’ye duyurmak istiyoruz. Kış sporlarımız, milli sporcularımız, trekking, kampçılık faaliyetlerimiz daha sayacağımız bir sürü güzellikle artık inşallah Hakkâri İlimiz Türkiye gündeminde yerini almaktadır. Bu iyileşme inşallah sizlerle birlikte artarak devam edecek. 5-10 sene sonra gerek turizm alanında olsun gerek sanayi yatırımlarında, gerek hayvancılıkta ve gerekse de sınır ticareti alanlarında inşallah İlimiz ekonomi ve ticari yönden de çok ciddi bir atılım gerçekleştirecek. İnşallah biz de görev yerimiz burası olsa da olmasa da sizlerle beraber olmak amacıyla Hakkâri’ye ziyaretlerimizi hayatta kaldığımız müddetçe devam ettireceğiz. Sizler bizi unutmazsanız bizler de sizi hiçbir zaman unutmayacağız inşallah. Ben bu duygularla hepinize güzel bir festival diliyorum. İnşallah böyle güzel etkinliklerde tekrar bir araya gelme dileğiyle hepinizi Allah’a emanet ediyorum."
Hakkâri Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ve erbane topluluğunun müzik dinletisinin ardından uçkun güzeli defilesi düzenlendi. Üzerlerindeki rengârenk yöresel kıyafet ve ellerindeki uçkunlarla defileye çıkan minik kızlar, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Defilede uçkun güzeli seçilen Piroze TUĞAN isimli kız çocuğuna ödülü olan Cumhuriyet altını Valimiz Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK’ın eşleri Sayın Dr. Funda TOPRAK Hanımefendi tarafından verildi.
Daha sonra köylüler arasında uçkun yeme ve kuzusunu en güzel süsleme yarışmaları yapıldı. Yarışmalar sonucunda dereceye girenlere ödülleri olan Cumhuriyet altını Valimiz Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK ve Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa BALIK tarafından verildi.
Ardından Valimiz Sayın Cüneyit Orhan TOPRAK, eşleri Sayın Dr. Funda TOPRAK Hanımefendi ve beraberindeki protokol üyeleri vatandaşlarla birlikte Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın AYDIN’ın seslendirdiği türküler eşliğinde halay çekti.