Turizm
Turizm sektörünün ekonomide önemli bir yeri vardır ve “bacasız sanayi” olarak adlandırılmaktadır. Bu sektörün getirisi, yatırım miktarına göre çok daha fazladır, istihdama önemli katkı sağlar ve ülkeye sağladığı dö- viz girişi ile birçok makroekonomik dengenin sağlanmasında katkı sunar. Ülkemizde turizm dendiği zaman genellikle deniz ve sahiller akla gelse de son yıllarda azda olsa doğa turizmi, yayla turizmi vb. türleriyle çeşitlenmeye başlamıştır. Hakkâri bu açıdan birçok fırsatı bün- yesinde barındırmaktadır. Rakımı 3000 metreyi bulan yayları, doğa yürüyüşlerine uygun parkurları, yüzyıllık buzulları, Zap suyu üzerinde rafting olanakları, uzun süren kış dönemi ve kayak pistleriyle turizm açısından oldukça elverişlidir. Eğer bu turizm fırsatları hayata geçirilebilirse Hakkâri’nin ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Tablo 5’te ulaşım yollarına göre Türkiye ve Hakkâri’ye gelen ve giden turist sayıları verilmiştir.
Tablo 5’ten izlenebileceği gibi; 2014 yılında Türkiye’ye 36 milyon yabancı turist giriş çıkış yapmış, buna mukabil 12 milyon yerli turist yabancı ülkelere turistik seyahatler gerçekleştirmiştir. Ülkemize gelen yabancı turist sayısının yerli turist sayısından fazla olması sevindirici bir gelişmedir ve turizmden elde edilen gelirler ülkenin en önemli makroekonomik sorunu olan cari açığın finansmanında/ iyileştirilmesinde önemli katkı sağlamaktadır. Hakkâri ilinde ise Hakkâri’ye giriş yapan yerli vatandaş sayısı 122,663 iken, yabancı vatandaş sayısı ise 130,364’tür. Bu sonuca göre, Hakkâri’nin mevcut şartlarda turizm potansiyelini değerlendiremediği ve Türkiye geneline göre oldukça düşük sayıda turist çektiği belir- tilebilir.
Hakkâri ili turizm sektörü bakımından yüksek potansiyele sahip olmasına rağmen bu potansiyeli tam olarak değerlendirememek- tedir. İl genelinde toplam 11 adet otel bulun- makla birlikte, bu işletmeler 303 odaya ve 637 yatağa sahiptir. Kış turizmi açısından da Hak- kâri uzun süren kayak sezonu açısından avantajlıdır. 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni 800 metrelik pist inşa edilmiş- tir. Ayrıca bakanlık tarafından pist bölgesine otel yapılması proje aşamasındadır. Turizm ve spor tesisleri ve konaklama imkânları arttıkça, Hakkâri’ye gelen turist sayısının da artması beklenmektedir. Tablo 6’da yıllara göre Hakkâri ilindeki konaklama sayıları verilmiştir.
Tablo 6’dan izlenebileceği gibi, 2014 yılında Hakkâri’ye 50 bin yerli turist konaklamış, fakat konaklayan yabancı turist sayısı ise sadece 2 bin civarındadır. Bu bağlamda Hak- kâri’nin turizm açısından potansiyelini değerlendiremediği ifade edilebilir.
Tablo 6. Yıllara göre Konaklama Sayıları Kaynak: TUİK.: 2015 yılı ilk 7 ayı kapsamaktadır.