Sulak Alanlar ve Kuş Gözlemciliği (Ornitoloji):
Doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporu olan kuş gözlemciliği aynı zamanda doğal bir çevrenin de en iyi göstergesidir. Olağanüstü doğal güzellikleri ve sergiledikleri doğal yaşam çeşitliliği açısından her zaman insanları kendilerine çekmiş olan bu alanlar, son yıllarda turistlerin büyük ilgisini çekmektedirler.
Hakkâri sulak alanlar konusunda büyük bir potansiyele sahip olmasa bile Yüksekova Nehil Çayının üzerinde uzunluğu 40 km, genişliği 15 km’yi bulan ve tabanı 2000 metreye yakın bir yükseklikte olan Yüksekova içinde yer alan sulak alan (Nehil Sazlık Alanı) diğer doğa temelli turizm çeşitlerini destekleyecek bir fonksiyon üstlenebilir. Çünkü söz konusu sulak alan, zengin bir floraya sahip olduğu gibi erguvani, balıkçıl, saz ve çayır delicesi, toy, turna gibi nadir kuşların burada üremesine imkân sağlamasının yanında, pelikan ve flamingo gibi kuş türlerinin de göç mevsiminde konaklamalarına fırsat vermektedir.
Irak ve İran sınır hatında yer alan Yüksekova Nehil Sazlığı karların erimeye başlamasıyla su seviyesinin yükselmesi sonucunda bölgeden geçen çok sayıda ve türde göçmen kuşun konaklama ve dinlenme yeri olmaktadır. Ak Leylek, Kızıl Bacak, Kara Çaylak, Karabaş Martı, Kaşık Gaga, Küçük Akbaba, Çıkrıkçın gibi çok sayıda kuş türü burada görülebilmektedir. Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2019 yılında Kesin Korunması Gereken Hassas Alan ilan edilen Nehil Sazlığı kuş gözlemciliği ve fotoğraf sanatçıları için en önemli uğrak yerlerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir.